fbpx
Karne Neyin Göstergesidir?

Karne Neyin Göstergesidir?

Evet zorlu,uykusuz,zaman zaman sıkıcı zaman zaman eğlenceli olan bir eğitim öğretim tılı daha bitiyor.Günümüzde eğitim öğretim yılı sadece çocuklar için değil ebeveynleri için de bitiyor.Çünkü,günümüz eğitim öğretim sistemi dalgalı deniz gibi,sürekli değişen müfredatlar,değişen sistemler,sınavlar sadece çocuğu değil ebeveynleri de zaman zaman sıkıntıya sokmaktadır.Aynı zamanda sosyal yaşantıda çocuklarımız ile ilgili beklenti ve hedeflerin hayatın merkezine oturması,ciddi bir hırs ve rekabet durmunun olması gibi değişkenlerde göz ardı edilmemelidir.

Evet,karne uzun yıllardır eğitim öğretim sonunda eğitim öğretim yılının yarılandığını ya da sonlandığını gösteren bir sonuç göstergesidir.Bilinmelidir ki KARNE:

  • Çocuğun zeka göstergesi,
  • Çocuğun ilgi ve başarılı olduğu alanların göstergesi,
  • Çocuğun hayat boru başarısının göstergesi değildir.

Aslında karne,çocuğun o eğitim öğretim süresinde kendi edindiği sorumlulukların,gayretlerin,mutlulukların,üzüntülerin,baş ettiği birçok şeyin göstergesidir.Karne alındıktan sonra,bazı evlerde büyük coşkular yaşanırken,kötü karne dediğimiz durumda ki çocukların evlerinde çoğunlukla ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.Çocuğun karneye yüklediği anlam,aslında biz büyüklerin yani ebeveynlerin,öğretmenlerin,sosyal çevredeki yetişkinlerin karneye yüklediği anlamın yansımasıdır.İyi karne,başarı ve ödül iken kötü karne başarısızlık,kısıtlamalar,duygusal kötü tepkiler gibi algılanmaktadır.

Şöyle düşünelim, çocuğumuzun bir eğitim öğretim yılı içinde neler yaşamış, nelerle baş etmiş olabilir, biz bu durumlarda ne kadar yanındaydık veya onu ne kadar anlayabildik? Ya da çocuğumuz gerçekten mutlu,kendini keşfedebilen,sorumluluk alabilen bir çocuk mu? Şunu demek istiyorum : Bu çocukları biz yetiştiriyoruz,ve hayatlarında yapabildikleri veya yapamadıkları her şey için de bizler sorumluyuz.

İyi KARNE sizler gibi çocuğunuzu da mutlu edecektir. Ama bizim onlara olan sevgi,güven,şefkat gibi duygularımızın ölçüldüğü bir durum olmamalıdır KARNE.

Kötü notlar olan bir karne ile çocuğumuz bizimle yüzleşeceğini düşünürken aklından neler neler geçebilir. Hatta medyadan,sosyal çevremizden bunun oldukça dramatik sonuçlara vardığı olayları duymakta olduğumuzu da unutmamalıyız.

KÖTÜ DENİLEN BİR KARNE KARŞISINDA NASIL DAVRANMALIYIZ?

  • Aileler karne notları ile ilgili düşüncelerini çocukla paylaşmalı aynı zamanda çocuğunda bu konuda düşüncelerini mutlaka dinlemelidir,
  • Düşük,zayıf notlar hakkında neden olabileceği konusunda gözden geçirmeler yapmalı,çocukla çözümü üzerine konuşulmalıdır,
  • Bu durumların çözümünde destekleyici bir tutum içinde olunacağı hissettirilmelidir,
  • Eksiklerini nasıl gidereceği yönünde kendisinin çözümler üretmesine izin verilerek sorumluluk duygusu geliştirilmelidir,
  • Çocuğun olumlu yönleri vurgulanarak motivasyonunun artmasına destek olunmalıdır,
  • Asla başka çocuklarla kıyaslanmamalıdır,her çocuk tektir,biriciktir,
  • Çocuğun sadece karnesi üzerine değil,yıl boyunca gösterdiği çaba üzerine konuşulmalıdır,çabasının yeterli olmadığını düşünüyorsanız bunu ona uygun bir dille rencide etmeden anlatmak doğru olacaktır,
  • Çocuğun başarılı,yetenekli olduğu alanları vurgulayarak eksik olan alanlarını geliştirmesi için içsel motivasyonunu kullanmayı desteklemek güzel bir yoldur,
  • En önemlisi,notlar ne olursa olsun onu ne kadar sevdiğimizi,bizim için ne kadar önemli olduğunu hissettirmek özellikle çok önemlidir.

Evet, KARNE zili çalacak ve yaz tatili başlayacak.Neden başaramadın,hiç gayret etmedin gibi suçlamalar yada kendinizde eksikler aramak yerine yeni  eğitim öğretim yılında mevcut eksiklerimizi birlikte nasıl gideririz ve hepimiz çocuklarımızla nasıl daha mutlu olabilirize odaklanmalıyız. Keyifli ,doyurucu,yaratıcı bir tatil diliyorum…İYİ TATİLLER çocuklar!!