fbpx

Çocuklarda Cinsel Gelişimde Aile Tutumları

Toplumsal dinamiklerimiz nedeniyle veya yetiştiğimiz kültürel yapının da etkisiyle konuşmaktan ya da çocuklarımıza bilgi vermekten çekindiğimiz konulardan biride cinselliktir. Bunu özellikle vurguluyorum çünkü, çocukların yaşı düzeyinde normal olan cinsel gelişim süreçleri bazen anne babaları çok endişelendirebilmektedir. Evet çocuk bir cinsiyetle doğar, ERKEK veya KIZ çocuk olarak. Ama bu cinsiyet, gelişim süreçlerinde uygun destekler ve uygun rol modeller ile cinsel kimliği oluşturmaktadır.

Çocuk dünyaya geldikten sonra aile içinde yaşam alışkanlıkları konusunda da belirgin değişimler meydana gelmekte ve iki evli yetişkin ebeveynlik rolünü de artık hayatlarına adapte etmeye çalışmaktadırlar. Bebek, anneyi emmeye başlayarak, huzurlu ve keyifli bir eylem içinde olduğunu zamanla öğrenirken annede bebeğiyle asıl bağlanma, güven ve sıcak ilişki sürecini yaşamaya başlamaktadır. Emme eylemi oral bir süreçtir, yeterli ememeyen ya da erken memeden kesilen bebekler bu eylemleri parmak emme ile devam ettirebilirler ve bu hazzı bu yolla tamamlama çabasına girebilirler.

Çocuk fiziksel olarak daha özgür davranabildiği yaşlar olan 2-3 yaş döneminde kendi bedenlerini ve cinsiyet farklılıklarını fark etmeye başlarlar. Bu dönemde çocuk cinsel organı ile daha çok ilgilenebilir. Bu durum, bildiğimiz zevk alınan cinsel eylemle ile ilgili bir durum değildir. Aynı zamanda başkalarının da bedenleriyle ilgilenmeye başlayabilir. Özellikle erkek çocuklar, pipilerini tutma, sık sık elleme şeklinde davranışlar gösterebilirler. Bunlar bu dönemler için normaldir.

Çocuk 3 yaş sonrasında cinsellikle ilgili basit sorular sorabilir. Mesela kız çocukları özellikle ''neden pipileri olmadığını'' sorabilir. Bu durum çocuğa anlayacağı bir şekilde anlatılmalıdır. Bu gibi merak ettikleri konularda ebeveynler aşırı katı, ya da duyarsız, utangaç tavırlar sergiler ise bu çocuğun cinsel kimlik gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle aslında anne babaların bu tip konularda çocuğa yaklaşımıyla ilgili bilgi edinmeleri gerekirse danışmanlık hizmeti almaları çocuğun oluşturacağı kimlik için çok faydalı olacaktır.

Çocuk gelişim sürecinde özellikle 3 yaşa kadar cinsel ayrımı çok farketmez. Erkek çocuklar bu dönemde bebekler ile oynayabilir, özellikle çevresinde kız çocuklar var ise onlara daha yatkın olabilir. Ya da kız çocuk erkek çocuk oyunlarını tercih edebilir. Bu durumlar çocukta cinsel kimlik bozukluğu ya da karmaşası değildir. Ama bizim kültürel yapımızda erkek çocuk bebekler ile oynuyor, renkli şeyleri seviyor, kızlar ile arkadaşlık ediyor ise aileler bu durumlarda paniklemektedir. Bu durumlarda çocuğa aşırı tepkiler verme, sürekli cinsiyet ayrımlarına yönelik vurgular yapmak doğru yaklaşımlar değildir.

Çocuk zamanla haz bölgesini bezlenme sürecinde keşfetmeye başlayabilir. Özellikle, duyarlılığı yüksek çocuklarda bu durum daha belirgindir ve haz bölgesinin keşfi çocuğun cinsel organı ile daha fazla ilgilenmesine neden olacaktır. Çocuğa uygun, sakin, anlayışlı davranışlar ile yaklaşmak bu durumun patolojik boyuta gelmesini engelleyecektir.

Masturbasyon, ailelerin ciddi endişe, utanç yaşadıkları bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Oysa, çocuk haz bölgesini keşfettikten sonra oraya yoğunlaşıp bu hazzın devamı için eyleme devam edebilir. Bu durumda anne babanın çocukla etkileşimde yapacağı en büyük yanlış, kızmak, cezalandırmak, korkutmak olacaktır. Bu davranışlar çocuğun eylemi gizli ve daha sık yapmasına neden olabilir veya gelecekte cinsel kimlik algısı ile ilgili sorunlar oluşturabilir.

Çocuklarda cinsel gelişim sürecinde masturbasyon nedenleri genel olarak, çocuğun kendisini yalnız hissetmesi, kaygılı çocuk olması ve bunları ifade becerilerinin iyi olmaması nedeniyle bu yolu kullandığı izlenmektedir. Çocuk farkında olmadan bu hazza yönelmekte ve iyi hissettiğini farkettikçe de devam etmektedir. Anne babaları endişelendiren bu durum fazla olmadığı müddetçe normaldir. Bunun yanında kaygılı çocukların hayatında ki değişimlerde bu duruma neden olabilir. Yeni bir kardeş olması, okula başlama, evden ayrılma, anne baba ayrılığı, fiziksel, psikolojik ihmaller ve kronik masturbasyon durumunda çocuğun genel davranışsal döngüsünde belirgin değişiklikler var ise mesela uyku, iştah, sosyal uyum sorunları gibi mutlaka CİNSEL İSTİSMAR akılda tutulmalıdır.